Top producer March 2018

Screen Shot 2018-03-31 at 10.18.42 AM

Berlumba-lumba mereka cuba meletakkan diri di tangga teratas. Dari Januari hingga Mac wajah “Champion” berbeza. Tahniah untuk semua top 5. Sekarang mereka berusaha lebih kerana ada wajah baru yang cuba mengalahkan yang terdahulu.

Ikuti cerita kami di #hidayahagency dari insta

Advertisements

Ranking Monthly Hidayah Agency

Screen Shot 2018-03-03 at 6.43.57 AM.png

Perunding Unit Amanah di Hidaya Agency berlumba untuk mendapat tempat pertama, berada di ranking paling atas setiap bulan. Ini bakal menentukan siapakah Top producer untuk tahun 2018 di akhir bulan Disember nanti.

Inisiatif hebat menanti mereka disamping pulangan “gaji” yang sememangnya buat mereka tersenyum lebar. Terus maju merealisasikan impian.

Tahniah !!!

 

Idola pelaburan tersohor dunia Warren Buffet

warren buffet

Tidak dapat dinafikan lagi pelaburan adalah salah satu gunung kekayaan dunia yang dipercayai oleh billionaire dunia dari dulu hingga sekarang. Kerana ini, maka ramailah antara kita ingin menjadi jutawan dengan cara pelaburan. Namun tidak ramai yang mahu menunggu dalam tempoh yang lama untuk menjadi kaya.

Kebanyakan dari kita mahu dalam tempoh yang singkat atau seboleh-bolehnya dalam tempoh sehari semalam atau secara magic sekelip mata. Kerana ketamakan inilah ramai antara kita akhirnya berputih mata akibat kehilangan kesemua wang yang ada malah ada juga yang kerugian wang pinjaman dari bank. Lebih teruk pinjaman dengan along.

Betulkan pemahaman

Pelaburan perlukan jangka masa yang panjang dan tiada jalan singkat bagi mengumpul kekayaan dari pelaburan wang. Guru pelaburan telah pun membuktikan formula 72 untuk pelaburan wang. Apakah ia formula 72 ?

Peraturan 72 adalah formula mudah digunakan untuk menganggarkan tempoh masa yang diperlukan untuk menggandakan pelaburan. Peraturan 72 terutamanya digunakan dalam keadaan cuff di mana seorang individu perlu membuat pengiraan cepat dan bukannya mengolah masa yang tepat untuk menggandakan pelaburan. Juga, seseorang lebih cenderung untuk mengingati peraturan 72 daripada formula tepat untuk menggandakan masa atau mungkin tidak mempunyai akses kepada kalkulator yang membolehkan logaritma:

Tahun berganda = 72 / Kadar Faedah

Sebagai contoh; Ida labur 200K pada tahun 2010 dengan potensi dividen 10% setiap tahun, pada tahun ke berapakah duit Ida berganda sekali ganda?

Jawapan : Pada tahun ke 2017. Cara kiraan:  72/10 = 7.2 bermaksud selepas 7.2 tahun duit 200K akan jadi 400K. senang kan.

Nasihat Warren Buffet

  1. Ada 2 peraturan pelaburan, peraturan 1; Jangan hilang wang anda dan peraturan ke2; lihat semula peraturan 1.
  2. Harga dan Nilai adalah berbeza; Harga adalah apa yang anda bayar manakala Nilai adalah yang kita dapat.
  3. Pulangan tinggi risiko rendah; Setiap pelaburan ada risiko dan pulangan, sebelum mulakan pelaburan ambil tahu ratio risiko vs pulangan.
  4. Berkawan dengan orang yang betul; Kita adalah siapa kawan-kawan kita, mahu berjaya dan kaya, berkawanlah dengan mereka yang berjaya dan kaya.
  5. Mudah lihat masa lampau berbanding masa depan; Dalam dunia pelaburan melihat apa yang sudah berlaku adalah lebih mudah berbanding apa yang bakal berlaku.
  6. Beli syarikat hebat; Lebih baik untuk beli syarikat hebat pada harga berpatutan, daripada syarikat berpatutan pada harga hebat
  7. Imej dan Reputasi; Ia mengambil masa 20 tahun untuk menaikkan reputasi anda, dan hanya 5 minit untuk memusnahkannya. Jika anda berfikir sedemikian, anda akan melakukan perkara dengan cara yang berbeza.
  8. OK untuk bermimpi kaya; Saya sentiasa tahu yang saya akan jadi kaya. Saya tidak pernah meraguinya walaupun seminit.
  9. Melabur untuk jangka masa panjang; Beli sesuatu saham syarikat yang anda akan gembira untuk memegangnya, walaupun pasaran saham ditutup selama 10 tahun.
  10. Beli seolah-olah anda akan memegangnya selama-lamanya; Tempoh pegangan saham syarikat yang paling kami gemari adalah untuk selama-lamanya.

Bersedia untuk melabur untuk selama-lamanya Langkah Mudah untuk Perancangan Pelaburan Berkesan !!!

 

 

Apa maksudnya melabur di Unit Trust tanpa duit poket?

Pelaburan di Unit Trust ada 2 cara, iaitu melalui duit poket ataupun bukan dari duit poket. Macam mana? Maksudnya selain tunai, kita boleh menggunakan duit KWSP Akaun 1. Namun ia tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dan tertakluk kepada dana -dana yang diluluskan oleh pihak KWSP sahaja. Senarai dana yang diluluskan goo.gl/BurdYR (sumber dari laman web KWSP).

Dimana duit kita dilaburkan?

Contoh apabila kita beli dana equity, maksudnya duit kita akan dilaburkan di bursa saham Malaysia ataupun pasaran saham dinegara yang terlibat (sila tanya consultant anda Perunding Unit Amanah di Hidayah Agency) Cumanya proses beli dan jual dilakukan oleh Fund Manager. Apabila kita membeli saham unit trust, maka dengan sengajanya kita mempercayai kredibiliti Fund Manager untuk uruskan wang kita. Sebab itu, saya kata pentingnya kita pilih fund manager terbaik di UTMC yang terbaik. Morning star awards goo.gl/9Lmdoa.

Berapa minimum untuk melabur di Unit Trust?

Nilai minimum adalah berbeza-bea mengikut UTMC, secara purata adalah RM500 ke RM1000. Bila anda bersetuju untuk melabur, bukan berapa jumlah minimum, tapi yang penting adalah berapa jumlah yang anda nak ada selepas tempoh pelaburan (3/5/10tahun) kerana pelaburan unit trust adalah pelaburan jangka masa sederhana ke panjang.

Berapa purata pulangan unit trust?

Pulangan akaun simpanan  = 1-2 %

Pulangan simpanan tetap (fixed deposit) = 3-4%

Potensi pulangan unit trust = 8-10% wahhhhh, jom baca kat bawah

Pulangan unit trust adalah unik untuk setiap fund, potensi dividend adalah 8-10% setiap tahun secara purata selepas 3thn, 5thn ataupun 10tahun. Formula yang diguna diseluruh dunia ialah rules 72.

Peraturan 72 adalah formula mudah digunakan untuk menganggarkan tempoh masa yang diperlukan untuk menggandakan pelaburan. Peraturan 72 terutamanya digunakan dalam keadaan cuff di mana seorang individu perlu membuat pengiraan cepat dan bukannya mengolah masa yang tepat untuk menggandakan pelaburan. Juga, seseorang lebih cenderung untuk mengingati peraturan 72 daripada formula tepat untuk menggandakan masa atau mungkin tidak mempunyai akses kepada kalkulator yang membolehkan logaritma:

Tahun berganda = 72 / Kadar Faedah

Sebagai contoh; Ida labur 200K pada tahun 2010 dengan potensi dividen 10% setiap tahun, pada tahun ke berapakah duit Ida berganda sekali ganda?

Jawapan : Pada tahun ke 2017. Cara kiraan:  72/10 = 7.2 bermaksud selepas 7.2 tahun duit 200K akan jadi 400K. senang kan.

Mahal tak kos pengurusan unit trust?

Bila kita menggunakan khidmat UTMC, semestinya ada bayaran;

Sales charge : dikenakan hanya sekali untuk setiap transaksi pembelian 3-5.5% bergantung kepada UTMC.

Management fee : dikenakan setahun sekali

Trustee fee : dikenakan sekali seumur hidup

Switching fee : dikenakan jika pelabur ingin menukar ke dana pelaburan lain

Redemption fee : Tiada

Namun ada UTMC (Public Mutual) yang menawarkan yuran percuma untuk fee diatas selepas pelabur biasa menjadi pelabur Mutual Gold. Malah ada banyak lagi keistimewaan lain khas buat pelabur Mutual Gold.

Ini contoh pulangan dari antara fund yang terbaik.

WhatsApp Image 2018-02-12 at 18.08.26

 

 

Apa itu Unit Trust ?

Unit Trust = Unit Amanah = Saham Amanah

Unit Trust adalah satu tabung duit orang ramai yang dikumpulkan dalam satu dana untuk dilaburkan dan di kelola oleh Fund Manager (Pengurus Dana) dibawah UTMC berdaftar dan dipantau oleh Suruhanjaya Security.

Konsep Unit Trust adalah tidak sama dengan ASB, ASB ada dividend + bonus.

Unit Trust ada dividend + bonus dan perbezaan harga seunit.

UTMC = Unit Trust Management Company = Syarikat Pengurusan Unit Amanah.

Setakat 28 Feb 2017, terdapat 36 UTMC di Malaysia, UTMC ini dipantau oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia, dibenarkan operasi oleh Bank Negara Malaysia dan Kementerian Kewangan Malaysia. Antara UTMC di Malaysia ialah Public Mutual, Phillip Mutual Berhad, CIMB Principal, Kenanga, RHB Asset Management, Eastspring Investment dan banyak lagi.

Fund = Dana = Tabung

Setakat 28 Februari 2017, terdapat 639 dana yang diluluskan oleh seruhanjaya securiti dan 437 dana konversional dan 202 dana patuh shariah. Sumber goo.gl/RQ7S5t.

Untuk melabur di Unit Trust, pemilihan dana dan UTMC adalah sangat PENTING. Kerana pulangan dividend setiap dana adalah berbeza, Pemilihan UTMC pula penting kerana banyak benefit selain dividend yang UTMC sediakan kepada pelabur. Erti kata lain, Pilihla Consultant yang bagus dari UTMC yang terbaik untuk memilih dana terbaik kepada kita sebagai pelabur. Ambil masa duduk dan dengar apa kata consultant anda.

Unit Trust Consultant = Agent Unit Trust = Perunding Unit Amanah

Mereka adalah freelancer yang akan share apakah pro dan contra melabur di unit trust secara jujur dan amanah.  Senarai perunding Unit Amanah di Hidayah Agency Perunding Unit Amanah di Hidayah Agency   

Untuk temujanji dengan kami klik disini ;  goo.gl/FZD4J9

Rakyat Malaysia masih berpendapatan rendah ?

most malaysian still earn low income

KUALA LUMPUR: Majoriti rakyat Malaysia masih akan mendapat pendapatan kurang daripada pendapatan purata nasional walaupun negara mencapai status berpendapatan tinggi.Memastikan kesaksamaan pendapatan akan terus menjadi cabaran yang dihadapi Malaysia, menurut The World Bank.

Bank Dunia menjangka bahawa Malaysia boleh menjadi negara berpendapatan tinggi secepat 2020.Dalam World Economic Monitor (MEM) terbaru yang dikeluarkan semalam, Bank Dunia menganggarkan pendapatan negara kasar negara (GNI) per kapita akan melepasi paras pendapatan tinggi US $ 12,236 (RM49,923) antara 2020 dan 2025.

Namun, lebih separuh daripada rakyat Malaysia akan mendapat pendapatan kurang daripada AS $ 12,236 kerana pengedaran pendapatan negara adalah tidak mencukupi untuk golongan kaya.Analisis Bank Dunia tentang seberapa cepat negara boleh mencapai sasaran pendapatan tinggi bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk ramalan dalaman pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK), kadar pertukaran dan pertumbuhan penduduk.

Pengarah Bank Dunia untuk Malaysia, Thailand dan perkongsian serantau Dr Ulrich Zachau menegaskan bahawa keadaan sedemikian “tidak luar biasa atau unik kepada Malaysia”.Laporan MEM menegaskan bahawa GNI bukan penunjuk holistik pembangunan keseluruhan negara dan harus dilengkapi dengan langkah-langkah lain untuk menganalisis kesejahteraan warga negara.

“Kemakmuran bukan hanya mengenai wang atau pendapatan, tetapi untuk mencapai aspirasi manusia,” kata Zachau.Sementara itu, Bank Dunia menekankan bahawa isi rumah berpendapatan rendah mengalami impak yang tidak lebih besar daripada peningkatan tekanan inflasi.

10% rakyat Malaysia yang paling miskin membelanjakan hampir 70% pendapatan mereka untuk makanan dan perumahan sahaja,” kata Zachau, sambil menyatakan bahawa kenaikan kos sara hidup telah memberi kesan kepada golongan miskin bandar. Merujuk kepada Laporan Survei Perbelanjaan Rumah Tangga 2016, MEM menyoroti ketidaksamaan yang ketara dalam perbelanjaan isi rumah merangkumi kurungan pendapatan. Isi rumah terutamanya menghadapi inflasi harga makanan yang lebih tinggi berbanding dengan kawasan luar bandar.

(lihat carta) Oleh itu, Bank Dunia mengesyorkan dasar makroekonomi berhemat untuk mengawal inflasi bukan sahaja untuk menjaga kestabilan kewangan tetapi juga untuk memastikan kemasukan. Zachau mengulas bahawa kemakmuran ekonomi Malaysia telah membuahkan peluang untuk pembaharuan struktur yang lebih mendalam. Pembaharuan ini termasuk langkah-langkah untuk meningkatkan produktiviti untuk meningkatkan persaingan, terutamanya di kalangan syarikat berkaitan kerajaan, katanya. Pengurusan makroekonomi yang mantap harus terus menangani kekurangan kemahiran kritikal, serta mewujudkan peluang pekerjaan yang sama untuk golongan berpendapatan rendah untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang teguh, kata Zachau.

Bank Dunia telah merevisi naik unjuran pertumbuhan KDNK 2017 kepada 5.8% daripada 5.2%, memandangkan pertumbuhan ekonomi Malaysia yang meningkat setakat tahun ini telah disokong oleh pengukuhan permintaan domestik dan keadaan pasaran buruh yang lebih baik. Ini akan diikuti oleh pertumbuhan ekonomi yang kukuh sebanyak 5.2% pada tahun 2018 dan melebihi 5% 2019, kata Zachau, yang memetik permintaan domestik dan luaran yang berpusat luas sebagai pemangkin. Apa-apa kelemahan yang ketara akan banyak dikaitkan dengan perubahan yang tidak dijangka dalam persekitaran luaran, katanya. Sementara itu, risiko dalam negeri termasuk liabiliti rumah tangga yang tinggi dan liabiliti kontingen persekutuan.

Saya mahu jadi perunding Unit Amanah:  goo.gl/JpbCt9

 

Jadi Usahawan apa pro and contra

business

Tidak semua orang ingin memulakan perniagaan. Mungkin kerana tiada tergerak minat untuk menjadi usahawan. Sememangnya tiada salah di situ. Terpulanglah pada diri masing-masing kerana mungkin kita lebih selesa bekerja makan gaji. Rezeki pastinya ada di mana-mana saja.

Tetapi, sekiranya anda tidak pasti sama ada anda ingin memulakan perniagaan ataupun tidak, artikel saya pada hari ini mungkin dapat membantu anda melihat sebab mengapa anda perlu menjadi usahawan.

1. Ingin menjadi bos sendiri

 Mungkin kita kurang berminat menerima arahan daripada pihak lain atau merasakan, kita boleh memberi arahan dengan lebih baik, maka, memulakan perniagaan sendiri membolehkan peluang untuk menjadi bos atau ketua kepada diri sendiri.

Anda yang menetapkan peraturan dan anda juga boleh melanggarnya. Siapa yang hendak menegur anda dalam perniagaan sendiri oleh kerana andalah ketuanya. Anda juga tidak memerlukan kebenaran sesiapa untuk melakukan sesuatu dalam perniagaan anda. Oleh kerana jalan perniagaan anda, anda sendiri tentukan.

Namun menjadi ketua sendiri bukanlah perkara yang mudah oleh kerana kini tanggungjawab jatuh 100 peratus ke atas diri sendiri. Sama ada berjaya atau gagal, ditentukan oleh kecekapan diri kita sebagai seorang ketua. Sekiranya gagal, maka 100 peratus adalah salah sendiri dan bukan lagi orang lain.

2. Lakukan apa yang anda minat

Antara pesanan awal saya khususnya untuk mereka yang baru ingin memulakan perniagaan adalah melakukan sesuatu mengikut minat sendiri. Melakukan sesuatu yang mengikut minat pastinya lebih menyeronokkan berbanding dengan melakukan sesuatu kerana terpaksa.

Apabila karier tumbuh berdasarkan minat, setiap hari menjadi hari yang sentiasa ditunggu-tunggu dan anda tidak kenal penat untuk berusaha.

Melakukan sesuatu yang kita minat adalah langkah pertama, tetapi jangan lupa pula dengan permintaan pasaran. Melakukan sesuatu yang kita minat saja dan mengabaikan pasaran dan permintaan tidak ubah seperti syok sendiri. Tiada permintaan, maka tiada pembeli. Bila tiada pembeli, perniagaan yang dijalankan terpaksa digulung tikar pula.

3. Membuka peluang pekerjaan kepada yang lain|

Memulakan perniagaan bukan saja membantu diri kita, tetapi juga menolong orang lain dengan cara mewujudkan peluang pekerjaan. Oleh kerana anda adalah pemilik perniagaan, anda juga boleh memilih siapa pekerja anda. Anda sendiri dapat membina pasukan sendiri dalam menjayakan perniagaan anda.

Di sini, kecekapan komunikasi dan mengendalikan pasukan adalah amat penting. Bak kata pepatah Inggeris, ‘No man is an island’ yang bermaksud, kejayaan tidak dicapai seorang diri, tetapi atas bantuan orang lain juga.

Peluang pekerjaan yang diwujudkan perlu dapat membantu usahawan mencapai matlamat perniagaannya. Dan ini tidak akan tercapai sekiranya kemahiran komunikasi dan pengendalian pekerja anda lemah.

4. Tetapkan jadual sendiri

Bila mempunyai perniagaan sendiri, kita boleh memilih jadual yang lebih fleksibel. Kini ramai yang memilih memulakan perniagaan melalui Internet. Dengan menggunakan Internet sebagai platform perniagaan, pelbagai manfaat dapat dinikmati oleh usahawan, termasuk waktu bekerja yang lebih fleksibel.

Oleh kerana perniagaan Internet tidak memerlukan kedai fizikal, maka, usahawan tidak perlu menunggu atau berada di kedainya sambil menjalankan perniagaan.

Namun ini tidak bererti kurangnya tumpuan masa pada perniagaan. Pengurusan masa memainkan peranan yang amat penting supaya usaha dan kerja yang dilakukan pada perniagaan memberi produktiviti yang optimum.

5. Meningkatkan ekonomi diri dan keluarga

Tentunya tujuan utama dalam memulakan perniagaan adalah untuk mendapatkan keuntungan. Apabila ianya dilakukan dengan baik, perniagaan dapat memberi pulangan yang lumayan. Dikatakan sembilan daripada 10 punca rezeki datangnya daripada perniagaan. Jika dilakukan dengan betul, berilmu, strategi dan teknik yang berkesan, pulangan perniagaan boleh memberi pulangan berganda.

Perlu diingat juga dan menjadi pengajaran kepada semua, untuk berjaya dalam perniagaan memerlukan usaha dan dedikasi yang tinggi. Tiada ruang untuk menjadi cepat kaya dalam perniagaan, tetapi usaha yang konsisten akan memberi pulangan yang berganda. Tidak semua perniagaan berjaya. Malah lebih banyak kisah kegagalan perniagaan sering kita dengar berbanding kisah kejayaan.

Apakah jenis perniagaan yang anda minat. Berniaga atau menjadi usahawan ada banyak cabangnya. Carilah cabang business yang sudah ada sistem , modal yang rendah, untung yang berbaloi dan perniagaan yang menawarkan produk atau khidmat yang memberi manfaat tinggi kepada ramai orang.

Hidayah Ismail  Jana pendapatan sebagai Perunding Unit Amanah

Saya mahu jadi perunding Unit Amanah:  goo.gl/JpbCt9