Nak Start Berniaga?

Nak start berniaga?

Nak start berniaga adalah idaman kebanyakan orang, apatah lagi ada perniagaan yang sangat mengUNTUNGkan. Wahhh sayalah dan boleh hidup senang lenang.Ohh indahnya hidupku…

Bila dah ada perniagaan, saya mula dapat GAJI yang saya idamkan. Saya boleh bekerja MASA yang saya tetapkan sendiri dan boleh pergi holiday keserata dunia.

 

Tetapi berapa ramai mereka diluar sana yang GAGAL dalam perniagaan mereka? Ramai yang gagal dalam busines kerana tidak pandai urus duit, kurang pengalaman dan paling utama selepas beberapa tahun, mereka mula tersedar yang mereka menjalankan perniagaan yang SALAH.

Ini 3 perniagaan yang TERUK jika dimulakan.

 

1. Membuka Kafe
Memulakan pernigaan kafe nampak GAH, apa lagi hipster kafe. Trending apa sekarang ni kan. Menjual “Coffee Latte” dengan harga RM10.00, egg toast dengan harga RM12.00 bestkan. Boleh jual dengan harga yang lebih mahal semestinya untung juga lebih banyak.

TETAPI tanpa sedar, mereka tidak tahu kos sewa kedai adalah sangat mahal. Untuk buka kafe hipster lokasi semestinya BEST dan sewa kedai di sana juga BEST. Contoh sewa RM20,000. Deposit adalah 3 bulan jadi kos permulaan adalah RM20,000 x 3 bulan + sewa bulan pertama. Nah bukankah ianya RM80,000. Belum lagi masuk kos untuk renovate dan juga barangan asas coffe latte dan egg toast di kafe. Bagaimana pula dengan kos untuk bayar pekerja dikafe?

Kos yag TINGGI sebegini, agaknya berapa lama ye tempoh masa yang diperlukan untuk dapatkan kos asal ni? dan berapa lama pula masa yang kita perlu untuk mula dapat UNTUNG. Adakah kafe bagus untuk mereka yang nak Start Berniaga?

2. MLM

Menjadi Agent product

Cara untuk jadi agent product sangat mudah. Anda hanya perlu contact admin di web barangan tersebut dan inform untuk jadi agent mereka. Nyatakan hasrat anda dan tanyakan apa syarat untuk jadi agent. Kebiasaannya syarat nya mudah dan yuran agent juga tidak lebih dari RM100 untuk seumur hidup. Selepas berjaya menjadi agent, anda sudah boleh mula mempromosi product tadi di mana-mana platform untuk anda dapat sales.

Advertisements

Author: Hidayah Ismail

Saya Hidayah Ismail membantu ribuan sahabat menggandakan kewangan mereka di unit amanah public mutual. Juga menyediakan platform kepada mereka yang tak sabar ingin menjana pendapatan sebagai perunding unit amanah. Ramai yang pandai mencari duit tetapi tidak tahu cara prngurusan kewangan dengan betul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.